søndag den 15. december 2013

Snebolde i papir

 
Pynt, papir og jul hører sammen. Jeg elsker papir, og især silkepapir er et skønt materiale.
  
 
Jeg fandt for nyligt en DIY på disse fantastiske snebolde i silkepapir.
 
 

Læg silkepapir i flere lag, og klip det i baner på ca. 6 cm. i bredden i papirets højde.

 
Tegn derefter en cirkel på papiret - her har jeg brugt en fyrfadsstage til at tegne efter.
 


Sy en stikning på maskinen lige igennem cirklen. Sørg for at have et langt stykke over-/undertråd både i starten og i slutningen af stikningen -  men hæft IKKE ende.


Nu klippes cirklen ud efter stregen, pas på ikke at klippe sytråden over. Bind derefter knude i begge ender, så stikningen ikke går op. I den ene ende klippes tråden af, og i den anden ende laves en lille knude et par cm. oppe af tråden, så bolden kan hænge. Til sidst presses folderne imod hinanden, så bolden bliver rund og fyldig.


Man kan også vælge at sætte perler på tråden i bunden af bolden.


Eller lave boldene med flere farver silkepapir. Jeg har noget fint prikket papir og en neon-pink sytråd, som jeg prøver i kombination næste gang.

lørdag den 14. december 2013

Vanillekranse



Jeg har haft min debut som vanillekranse-bager. Der er rum for forbedring, når det gælder formen - men smagen er helt i top.
 
 Vanillekranse (ca. 65 stk.)
  • 250 gr. mel
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • korn fra ½-1 vanillestang (afhængig af hvor kraftig en vanillesmag man ønsker)
  • 50 gr. meget finthakkede mandler
  • 50 gr. kokosmel
  • 200 gr. smør
  • 125 gr. sukker
  • ½ æg - pisket sammen
Bland mel, sukker, hjortetaksalt, vanillekorn, mandel- og kokosmel. Smørret smuldres i melblandingen, og dejen samles med det halve sammenpiskede æg. Dejen hviler koldt min. ½ time.

Ideelt set skal dejen køres gennem kødhakkerens stjerneplade, men sådan én har jeg ikke. Jeg tænkte, at jeg kunne bruge en stjernetylle i stedet, men det var dejen altså for fast til. Den kunne simpelthen ikke komme ud af hullet. Så mine kranse er rullet i hånden. Det gør som sagt lidt ved det kunstneriske udtryk, men ændrer heldigvis ikke på smagen.

Kransene bages ved 200 grader i 6-8 minutter og opbevares i en kagedåse.

torsdag den 12. december 2013

Julesok i filt

 
Filten fortsætter......med disse dejlige julesokker i fire forskellige farver.
 
 
Hver sok har et filtornament broderet på forsiden og en strop i topppen, så den kan hænge på kaminen - eller i dette tilfælde på dørhåndtaget - og vente på julemanden.
 
 
Både sokkemønstret og ornamentet kommer fra en skøn bog Christmas Crafting in no time, som jeg stødte på i et af mine favorit-magasiner Country Living.  Jeg har desværre ikke selve bogen (endnu), men jeg har fundet mønster og beskrivelse af sokken her.

 
 
Stroppen er et skønt julegavebånd, som er syet på i toppen af sokken.
 


mandag den 9. december 2013

Lakserilette


Jeg var til årets dejligste julefrokost i lørdags.

Jeg plejer at komme med flæskesteg og rødkål, for det er min absolutte ynglings-juleret. Men i år havde jeg bevæget mig over i fiskeafdelingen. Så i stedet for gris havde jeg laks med - nærmere bestemt Ullas lakserilette.

Lakserilette (12 personer)
Du skal bruge:
  • 400 gr. fersk laks
  • 200 gr. røget laks
  • 1 lime - skal og saft
  • 1 spsk. smør
  • 1 pose mayonnaise
  • 1 spsk. sennep
  • 1 glas lakse-/ørredrogn
  • purløg
  • salt/peber
Læg den rå laks i koldt vand, og bring langsomt vandet i kog. Når vandet koger, slukkes blusset, og laksen køler af i kogevandet. I en anden gryde koges limeskal og -saft op, blusset slukkes, og smørret røres i blandingen og køles af.

Bland mayonnaisen med sennep og smag til med salt og peber, og rør den afkølede limeblanding i. Pluk den kogte laks i mindre stykker, og skær den røgede laks i små tern, og rør begge dele i mayonnaisen. Lige inden servering vendes lakserognen forsigtigt i, og retten pyntes med klippet purløg.

Velbekomme!

søndag den 8. december 2013

Adventskalender i filt

 
Glædelig 2. søndag i advent!
 
 
Julen handler om mange ting - lys, varme, glæde, hygge, gaver - men også om ro og fred. Én måde at skabe lidt fred i julemåneden er ved at afskaffe daglige gaver og konvertere dem til 4 adventsgaver, som ligger i julesokken eller hænger på en adventskalender.


Til vores julemarked sidste uge, havde jeg syet 3 forskellige bud på, hvordan sådan en kalender kunne se ud.

 
 
De er syet i filt, som er blevet mit foretrukne materiale denne jul. Toget er syet i julestof, som er applikeret på mørkegrå filt.
 
 
Stjernerne er syet i lysegrå filt og fyldt med bamsefyld, så de får fylde og form.
 
 
Tallene er overført ved hjælp af en skabelon med stoftrykfarve, og så er der syet en messingring i, så gaverne kan hænge.
 
 
 
Stropperne er syet i rødt kantebånd og syet i mellem forsiden og bagsiden. Kalenderne er foret med tynd pladevat.