torsdag den 20. december 2012

Panforte - jul på italiensk


Hvis man elsker sundt slik, tørret frugt og nødder, så vil man også elske panforte, som er en italiensk konfektkage, som min bror og jeg for andet år i træk har bagt i store mængder.

Den kan bages i et utal af variationer, og som det tit er tilfældet med italiensk mad, så har alle italienske mamma's med respekt for sig selv en familieopskrift på panforte.

Min opskrift er inspireret af Brdr. Harders opskrift, som min veninde Nanna har bagt til mig engang. Jeg har udvidet variationen af tørret frugt og bær, det står alle frit for at gøre efter smag og behag.

Panforte - italiensk konfektkage (rækker til ca. en halv braddepande)
  • 180 gr. blandede mandler og nødder - fx mandler, hasselnødder og usaltede pistacienødder
  • 75 gr. syltet frugt - fx. sukat, syltet appelsinskal og cocktailbær
  • 75 gr. tørret frugt - fx rosiner, sultanas, figner og dadler
  • 50 gr. hvedemel
  • ½ tsk. kanel
  • ½ tsk. allehånde
  • 100 gr. honning
  • 100 gr. sukker
  • 1 tsk. kakao
Rist nødder  og mandler i ovnen til de er let brune og hak dem groft. Hak ligeldes den syltede og tørrede frugt groft, og bland frugt og nødder med mel, krydderier og kakao.

Smelt sukker og honning i en gryde og lad det køle lidt af, inden sukkerblandingen røres sammen med de andre ingredienser. Dejen skal være meget klistret og tyk.

Hæld dejen ud på en bageplade med meldrysset bagepapir. Glat dejen lidt ud med grydeskeen, drys den med lidt mel, læg et stykke bagepapir over og rul dejen ud til ca 1 cm. tykkelse.

Bages ca. 20-30 minutter ved 150 grader. Hvis dejen bobler op, mens den bager, kan den bages halvdelen af tiden under pres (med fx en bageplade eller en tærteform ovenpå). Den kan også lægges under pres, når den er kommet ud af ovnen, hvis ikke den flad og kompakt nok.



Når kagen er kølet af, skæres den i 1 cm. lange baner og ud i harlekintern, og opbevares i en lufttæt dåse.

Serveres med et drys af flormelis.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar