mandag den 19. december 2011

19. december - En julesok til Karl-Johan


Sidste år syede jeg denne julesok til min søde nevø Karl-Johan.


Du skal bruge:
  • Julestof i forskellige mønstre til ternene
  • Ensfarvet stof til for, bagside og overkant
  • Strygevlies til foret
  • Mønster til sok og overkant (se under skabeloner)
  • Bånd til ophæng
  • Evt. strygemærke med engel
Til ydersokkens patchworkforside klippes ca. 50 lapper af 7x7 cm. (inkl. 1 cm. i sømrum) - giver færdige lapper på 5x5 cm. Lapperne syes sammen i baner, som passer i længde og bredde til sokkens form. Når antallet af lapper passer til mønstrets størrelse, tegnes sokkens form op på vrangen af lapperne (inkl. 1 cm. sømrum). Sy oven i den tegnede streg med en tæt zig-zag flere gange, så lappernes syninger ikke går op, når du klipper. Klip sokkens form ud lige op af zig-zaggen. 

Klip en ensfarvet bagside til sokkens yderside. Klip også en forside, hvis du ikke laver den i patchwork. Sy forsiden og bagsiden sammen ret mod ret.

Klip desuden 2 ensfarvede stykker til foret, stryg vlies på bagsiden af begge stykker, og sy dem sammen ret mod ret, så vlies-siden er på vrangen.

Klip evt. små hakker i sokkens runding på vrangen, så den er ikke buler i rundingen. Vend yndersokken om på retten og pres den i facon med strygejernet.

Stop indersokken (foret) ned i ydersokken, så de 2 sokker ligger vrang mod vrang.


Klip 4 stykker stof til sokkens overkant, og sy dem sammen 2 og 2 i siderne ret mod ret. Vær opmærksom på, at den del af overkanten, som vender ned mod sokkens fod, er bredere end kanten for oven.

Sy bogstaver eller stryg strygemærker på den del af overkanten, som skal vende ud af.

Læg det ene stykke af overkanten ind i den anden, og sy dem sammen ret mod ret foroven i den brede ende. Vend dem på retten, fold den ene kant ind i den anden og pres syningen med strygejernet.

Stop overkanten ned i sokken så den brede ende, som er syet sammen, vender ned mod sokkens fod, og den smalle kant ligger op til kanten af sokken. Sy sokken og overkanten sammen, husk at sy stroppen fast mellem de 2 stykker stof ved sokkens bagerste syning.

Fold overkanten om på retten af sokken, så den hænger ud over sokkens kant og pres den øverste syning.

Hæng sokken op på kaminen (eller dørhåndtaget) og vent på julemanden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar